به نظر می رسد دو نوع چربی سخت فرآوری شده که معمولاً در غذاهایی مانند غذاهای پخته شده، مارگارین و اسپرید یافت می شود، در صورت مصرف در مقادیر واقعی، تأثیر کمی بر سلامت قلب دارند.
محققان کالج کینگ لندن و دانشگاه ماستریخت این تحقیق را انجام دادند. مجله آمریکایی تغذیه بالینی. این مطالعه بر روی روغنهای استریفی شده (IE) با محتوای بالای اسید پالمیتیک (مشتقشده از روغن نخل) یا اسید استئاریک (مشتقشده از سایر روغنهای گیاهی) متمرکز بود.
این روغنها اغلب به جای چربیهای ترانس و چربیهای حیوانی استفاده میشوند که خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را افزایش میدهند.
آزمایش اثرات روغن های فرآوری شده بر سلامتی
چهل و هفت بزرگسال سالم در یک کارآزمایی دوسوکور، تصادفی، متقاطع شرکت کردند. این طراحی تضمین کرد که نه شرکتکنندگان و نه محققین نمیدانستند چه نوع چربی در هر مرحله مصرف میشود.
هر شرکتکننده دو رژیم شش هفتهای جداگانه را دنبال کرد که شامل کیکها و اسپریهای تهیه شده با روغنهای غنی از اسید پالمتیک یا روغنهای غنی از اسید استئاریک بود. این چربی ها تقریباً ۱۰ درصد از کل انرژی دریافتی روزانه شرکت کنندگان را تأمین می کردند.
محققان سپس تعدادی از شاخص های سلامت قلبی متابولیک از جمله کلسترول، تری گلیسیرید، حساسیت به انسولین، سطح چربی کبد، التهاب و عملکرد عروق خونی را ارزیابی کردند.
نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری بین دو نوع چربی در سطح کلسترول یا تری گلیسیرید خون، از جمله نسبت کلسترول کل به HDL، که معیار مهمی برای خطر قلبی عروقی است، وجود ندارد.
در این مطالعه همچنین هیچ نشانه ای از التهاب، مقاومت به انسولین، تجمع چربی کبد یا آسیب به سلامت عروق مشاهده نشد.
“همه پردازش های غذایی برای ما بد نیست”
پروفسور سارا بری، نویسنده ارشد و پروفسور علوم تغذیه در کینگز کالج لندن، توضیح داد: “با شیطانی شدن همه چیزهای فرآوری شده، این تحقیق نشان می دهد که همه فرآوری های مواد غذایی برای ما مضر نیستند! فرآیند استری به تولید چربی های سخت به جای چربی های ترانس مضر اجازه می دهد، در حالی که به تولیدکنندگان اجازه می دهد تا محتوای چربی های مضر را در مواد غذایی پخش کنند. استفاده گسترده از فرآیند استری کردن، و ترس ایجاد شده در مورد فرآوری مواد غذایی، این تحقیق به موقع است.”
نتایج نشان میدهد که روغنهای استریف شده غنی از اسید پالمیتیک و اسید استئاریک، در صورت مصرف در مقادیر نرمال رژیم غذایی، عوامل خطر کوتاهمدت مرتبط با بیماری قلبی را افزایش نمیدهند.
پروفسور وندی هال، نویسنده اصلی، پروفسور علوم تغذیه در کینگز کالج لندن، گفت: «یافتههای ما شواهد اطمینانبخشی را ارائه میدهند که چربیهای فرآوریشده صنعتی که در غذاهای روزمره استفاده میشوند، چه غنی از اسید پالمیتیک یا استئاریک باشند، بعید است که اثرات مضری بر سلامت قلب و عروق داشته باشند، در صورتی که مصرف آنها در مقادیر زیادی از چربیها در رژیم غذایی مورد توجه قرار گیرد. مارگارین ها، شیرینی ها و شیرینی.»
تحقیقات بیشتری برای اثرات بلندمدت مورد نیاز است
اگرچه این مطالعه شش هفته ای برای تشخیص تغییرات قابل توجه در کلسترول و نشانگرهای مرتبط به اندازه کافی طولانی بود، محققان خاطرنشان کردند که مطالعات طولانی تری برای بررسی اثرات بالقوه طولانی مدت مورد نیاز است.
این تحقیق به طور مشترک توسط کینگز کالج لندن و دانشگاه ماستریخت انجام شد و توسط هیئت روغن پالم مالزی حمایت شد.