یک مطالعه جدید نشان داد که مزایای اسید چرب معروف به اسید ایکوزاپنتانوئیک از فردی به فرد دیگر بسیار متفاوت است. به گفته محققان، نتایج نشان می دهد که چگونه متابولیسم فردی نقش مهمی در محافظت در برابر بیماری های قلبی عروقی ایفا می کند.
دانشمندان فنلاند بررسی کردند که چگونه ایکوزاپنتانوئیک اسید (EPA)، یک اسید چرب امگا ۳ موجود در روغن ماهی، بر متابولیسم و سطح چربی خون در بزرگسالان سالم تأثیر می گذارد.
در حالی که EPA از قبل برای کاهش خطر قلبی عروقی در افراد مبتلا به کلسترول بالا یا بیماری قلبی شناخته شده است، اثرات آن در افراد سالم به طور کامل شناخته نشده است. همچنین اطلاعات کمی در مورد نحوه ترکیب EPA در لیپوپروتئین ها، ذراتی که مولکول های چربی را از طریق جریان خون منتقل می کنند، وجود داشت.
مطالعه مکمل های با دوز بالا تنوع گسترده ای را نشان می دهد
در این مطالعه، به ۳۸ داوطلب دوزهای بالای غیرعادی مکمل های EPA داده شد. نمونههای خون قبل، حین و بعد از مصرف مکمل برای مشاهده نحوه پردازش اسید چرب توسط بدن جمعآوری شد. نتایج نشان داد که بین شرکت کنندگان در نحوه واکنش بدنشان به EPA تفاوت زیادی وجود دارد.
پروفسور Katariina Öorni، یکی از نویسندگان اصلی از دانشکده علوم زیستی و زیست محیطی و موسسه تحقیقاتی Wihuri در دانشگاه هلسینکی، توضیح می دهد: “نمونه های گرفته شده در طول مکمل ها به وضوح اثر EPA را بر همه شرکت کنندگان نشان می دهد. با این حال، همه نمونه ها بین گروه متفاوت بود. به عبارت دیگر، هر فرد دارای یک “لیپوپروتئین” منحصر به فرد است. که با وجود مکمل EPA ادامه دارد.” او توضیح می دهد.
محققان تایید کردند که EPA به طور موثر جذب می شود و باعث افزایش شدید غلظت آن در خون می شود. با این حال، پس از قطع مکمل، سطوح به سرعت کاهش یافت. قوی ترین تغییرات در شرکت کنندگانی مشاهده شد که با سطوح پایه EPA پایین تر شروع کردند.
علاوه بر این، EPA پروفایل چربی خون را بهبود بخشید و تمایل لیپوپروتئین ها را برای اتصال به دیواره شریان کاهش داد. این یک عامل مهم در جلوگیری از تصلب شرایین است.
اثرات کوتاه مدت و تحقیقات آینده
از آنجایی که مطالعه کوتاه بود، نتوانست نتایج بلندمدت را اندازه گیری کند. با این حال، یافتهها نشان میدهد که EPA میتواند ترکیب چربی خون را تغییر دهد و مکانیسمهای خطر اولیه آترواسکلروز را حتی در افراد سالم تحت تأثیر قرار دهد.
Lauri Äikäs، محقق دکترا، گفت: “یافتهها اهمیت متابولیسم را در پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی نشان میدهد. اثرات EPA بین افراد بیشتر از آنچه ما انتظار داشتیم متفاوت است. ما همچنین نشان دادیم که این اثرات به سرعت از بین میروند؛ اگر EPA اثرات نامطلوبی داشته باشد، خوب است بدانید.” او بیان می کند.
در مرحله بعد، تیم قصد دارد بررسی کند که چگونه مکمل EPA بر سلول های التهابی و تولید واسطه های لیپیدی که به کنترل التهاب کمک می کند، تأثیر می گذارد.
اوورنی می افزاید: «برای مثال، جالب است که ببینیم چگونه تغییرات رژیم غذایی بر کیفیت لیپوپروتئین یا اثر انگشت لیپید فردی تأثیر می گذارد.