یک ماده شیمیایی طبیعی در شکلات تلخ ممکن است در کند کردن برخی از علائم پیری بیولوژیکی نقش داشته باشد. محققان کالج کینگ لندن، تئوبرومین، یک ترکیب گیاهی موجود در کاکائو را به عنوان عامل احتمالی این اثر شناسایی کردند.
مطالعه در ۱۰ دسامبر منتشر شد پیریمیزان تئوبرومین در خون شرکت کنندگان را تجزیه و تحلیل کرد و این سطوح را با نشانگرهای بیولوژیکی پیری اندازه گیری شده در نمونه های خون مقایسه کرد.
سن بیولوژیکی چه چیزی را آشکار می کند؟
سن بیولوژیکی به جای تعداد سال هایی که یک فرد زندگی کرده است، منعکس کننده میزان عملکرد بدن یک فرد است. این اندازه گیری بر اساس متیلاسیون DNA است، مجموعه ای از برچسب های شیمیایی کوچک روی DNA که با افزایش سن تغییر می کنند.
تیم تحقیقاتی داده های دو گروه اروپایی شامل ۵۰۹ نفر از TwinsUK و ۱۱۶۰ نفر از KORA را بررسی کردند. به نظر می رسد افرادی که مقادیر بیشتری از تئوبرومین در جریان خون خود دارند، سن بیولوژیکی کمتری نسبت به سن تقویمی خود دارند.
پروفسور جردانا بل، نویسنده ارشد و استاد اپی ژنومیکس در کینگز کالج لندن، گفت: “مطالعه ما بین یک عنصر کلیدی در شکلات تلخ و جوان ماندن برای مدت طولانی تر ارتباط پیدا می کند. در حالی که نمی گوییم مردم باید شکلات تلخ بیشتری بخورند، این تحقیق می تواند به ما کمک کند بفهمیم که چگونه غذاهای روزمره ممکن است سرنخ هایی برای زندگی سالم تر و طولانی تر داشته باشند.”
تئوبرومین در بین ترکیبات کاکائو متمایز است
این تیم همچنین بررسی کردند که آیا سایر متابولیت های کاکائو یا قهوه الگوهای مشابهی را نشان می دهند یا خیر. نتایج آنها نشان داد که تئوبرومین تنها ترکیب با این رابطه خاص است.
برای تخمین سن بیولوژیکی، محققان از دو رویکرد استفاده کردند. یک روش تغییرات DNA را که نشان دهنده سرعت پیری است، بررسی کرد. دومین طول تلومر اندازه گیری شده به ساختارهای محافظ در انتهای کروموزوم ها اشاره دارد. تلومرها به طور طبیعی با افزایش سن کوتاه می شوند و با خطرات سلامتی مرتبط با افزایش سن مرتبط هستند.
چگونه مولکول های گیاهی بر پیری تأثیر می گذارند؟
بسیاری از ترکیبات گیاهی موجود در غذاها می توانند با روشن یا خاموش کردن آنها بر عملکرد ژن ها تأثیر بگذارند. این ترکیبات که به عنوان آلکالوئیدها شناخته می شوند، می توانند با سیستم های سلولی که فعالیت ژن را تنظیم می کنند و به سلامت طولانی مدت کمک می کنند، تعامل داشته باشند.
تئوبرومین یکی از این آلکالوئیدها است. اگرچه به طور گسترده ای سمی بودن آن برای سگ ها شناخته شده است، اما با فواید احتمالی برای انسان از جمله کاهش خطر بیماری قلبی مرتبط است. با وجود این، تا به امروز توجه علمی نسبتاً محدودی به آن شده است.
سوالات بعدی برای تحقیق در مورد پیری
دکتر که محقق اصلی کینگز کالج لندن و همچنین دکتر ژنتیک بالینی در دانشگاه کالج لندن است. رامی سعد گفت: “این یک یافته بسیار هیجان انگیز است و سوال مهم بعدی این است که پشت این رابطه چیست و چگونه می توانیم تعاملات بین متابولیت های رژیم غذایی و اپی ژنوم خود را بیشتر بررسی کنیم. این رویکرد می تواند منجر به اکتشافات مهم در پیری و فراتر از آن در بیماری های رایج و نادر شود.”
تیمی که شامل پروفسور آنا رودریگز-ماتئوس، پروفسور تغذیه انسان در کینگز کالج لندن است، در حال حاضر در حال بررسی است که آیا اثر تئوبرومین به خودی خود یا در ترکیب با سایر اجزای شناخته شده شکلات تلخ، مانند پلی فنول ها، که به دلیل اثرات مثبتشان بر سلامتی معروف هستند، رخ می دهد.
چرا شکلات بیشتر یک میانبر نیست؟
پژوهشگر فوق دکتری در کینگز کالج لندن. Ricardo Costeira گفت: “این مطالعه مکانیسم مولکولی دیگری را شناسایی می کند که توسط آن ترکیبات طبیعی موجود در کاکائو ممکن است از سلامتی حمایت کنند. اگرچه تحقیقات بیشتری مورد نیاز است، یافته های این مطالعه ارزش تجزیه و تحلیل در سطح جمعیت در مورد پیری و ژنتیک را برجسته می کند.”
در حالی که یافته ها دلگرم کننده هستند، محققان هشدار می دهند که افزایش مصرف شکلات تلخ به طور خودکار مفید نیست. شکلات همچنین حاوی قند، چربی و سایر مواد است و مطالعات بیشتری برای درک کامل نحوه تعامل تئوبرومین با بدن و تأثیر آن بر پیری مورد نیاز است.