بر اساس دستورالعمل های رژیم غذایی مبتنی بر شواهد جدید که توسط محققان کالج کینگ لندن تهیه شده است، کیوی، نان چاودار و آب غنی از مواد معدنی ممکن است به کاهش ناراحتی ناشی از یبوست مزمن کمک کند.
مطالعه این تیم، اولین توصیههای تغذیهای جامع و مبتنی بر شواهد را به طور خاص برای بزرگسالانی که با یبوست طولانیمدت زندگی میکنند، نشان میدهد. تحقیقات همچنین نشان داد که مکملهایی مانند فیبر پسیلیوم، برخی پروبیوتیکها و اکسید منیزیم ممکن است تسکین بیشتری ایجاد کنند.
در مقابل، برخی از روشهای رایج که اغلب برای مدیریت یبوست ترویج میشوند، از جمله «رژیمهای غذایی با فیبر بالا» و مکملهای سنا (نوعی ملین)، فاقد پشتوانه علمی قانعکننده برای اثربخشی هستند.
با پشتوانه شواهد قوی و اعتبارسنجی کارشناسان
دستورالعمل های جدید در دو مجله مهم بین المللی منتشر شده است: مجله تغذیه و رژیم غذایی انسان و نوروگاستروانترولوژی و حرکتو توسط انجمن رژیم غذایی بریتانیا (BDA) تایید شده است. هدف تغییر روش درمان یبوست در محیطهای بالینی با ارائه ابزارهای واضح و مبتنی بر شواهد به متخصصان مراقبتهای بهداشتی است. این دستورالعمل ها همچنین به افراد این توانایی را می دهد که از طریق رژیم غذایی و هیدراتاسیون، وضعیت خود را به طور موثرتری مدیریت کنند.
یبوست یک بیماری مزمن است که علاوه بر هزینه های مراقبت های بهداشتی می تواند کیفیت زندگی را نیز تحت تاثیر قرار دهد. توصیه های بالینی قبلی معمولاً بر افزایش مصرف فیبر و مایعات در رژیم غذایی متکی بود. اکنون محققان می گویند که این ممکن است یک رویکرد بیش از حد ساده و قدیمی بوده باشد.
علم پشت رهنمودهای جدید
برخلاف دستورالعملهای قبلی، توصیههای جدید مبتنی بر بررسیهای سیستماتیک جامع و متاآنالیز هستند. با استفاده از چارچوب GRADE برای ارزیابی کیفیت شواهد، یک گروه متخصص متشکل از متخصصان تغذیه، متخصص تغذیه، متخصص گوارش، فیزیولوژیست روده و پزشک عمومی دادههای بیش از ۷۵ کارآزمایی بالینی را بررسی کردند. کار آنها منجر به ۵۹ توصیه و شناسایی ۱۲ حوزه کلیدی برای تحقیقات آینده شد.
خواننده در علوم تغذیه در کینگز کالج لندن و نویسنده اصلی دکتر ایرینی دیمیدی توضیح داد: “یبوست مزمن می تواند تاثیر زیادی بر زندگی روزمره افراد داشته باشد. برای اولین بار، ما راهنمایی ارائه کردهایم که کدام رویکردهای غذایی ممکن است واقعاً کمک کنند و کدام توصیههای غذایی فاقد شواهد هستند. “توانایی بهبود این وضعیت از طریق تغییرات رژیم غذایی به افراد این امکان را می دهد تا علائم خود را مدیریت کنند و امیدواریم کیفیت زندگی خود را بهبود بخشند.”
تغذیه شخصی و برنامه جهانی
دستورالعمل ها همچنین بر نتایج قابل اندازه گیری مانند دفعات مدفوع و قوام، زور زدن و کیفیت زندگی تأکید دارند. این تمرکز عملی به متخصصان مراقبت های بهداشتی اجازه می دهد تا توصیه های غذایی را با الگوهای علائم فردی تنظیم کنند. برای حمایت از پیاده سازی، محققان ابزاری مناسب برای پزشک ایجاد کرده اند که می تواند در سراسر جهان مورد استفاده قرار گیرد.
این بررسی همچنین نشان داد که اگرچه به نظر می رسد انواع غذاها و مکمل ها موثر هستند، بسیاری از تحقیقات موجود همچنان از کیفیت پایینی برخوردار هستند. بسیاری از مطالعات نیاز به مطالعات تغذیه ای قوی تر در مدیریت یبوست را با بررسی مداخلات منفرد به جای مدل های رژیم غذایی جامع برجسته کرده اند.
بازاندیشی فیبر و جهت گیری های آینده آن
دکتر دیمیدی گفت، اگرچه رژیمهای غذایی با فیبر بالا اغلب به عنوان مفید برای سلامت کلی توصیه میشوند، اما یافتههای جدید به شواهد محدودی در مورد اثربخشی خاص این رژیمها در تسکین یبوست اشاره میکنند. او گفت: «خوردن یک رژیم غذایی با فیبر بالا فواید زیادی برای سلامت کلی دارد و توصیهای برای یبوست است. با این حال، دستورالعملهای ما نشان داد که شواهد کافی برای نشان دادن این که واقعاً در درمان یبوست مؤثر است وجود ندارد. در عوض، تحقیقات ما برخی استراتژیهای تغذیهای جدید را نشان میدهد که ممکن است واقعاً به بیماران کمک کند. ما همچنین به آزمایشهای باکیفیت بیشتری برای تقویت شواهد در مورد اینکه چه چیزی مؤثر است و چه چیزی مفید نیست، نیاز فوری داریم.»
پروفسور کوین ویلان، نویسنده ارشد و پروفسور رژیم غذایی در کینگز کالج لندن، افزود: “این راهنمایی جدید نشان دهنده گامی نویدبخش در جهت توانمندسازی متخصصان مراقبت های بهداشتی و بیمارانشان برای مدیریت یبوست از طریق رژیم غذایی است. این بدان معناست که افرادی در سراسر جهان که از یبوست رنج می برند، اکنون می توانند با دریافت توصیه های به روز بر اساس بهترین شواهد و شواهد بالقوه، آن را بهبود بخشند. بهبود پایدار در کیفیت درمان زندگی.”